Beleidsnieuws

Nieuwe maatregelen voor de opstart van een onderneming

GOB-BEW

Het oprichten van een onderneming in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is sinds begin 2024 op meerdere vlakken vereenvoudigd. Brussel wil hiermee het oprichten van ondernemingen stimuleren, het ondernemerschap als vector voor emancipatie en integratie verdedigen, eerlijkere voorwaarden creëren voor Brusselse ondernemers en de positie van het Gewest als ondernemershub versterken.

Sinds 15 januari is het niet langer vereist een basiskennis bedrijfsbeheer aan te tonen, en sinds 1 april valt de plicht weg om beroepsbekwaamheid aan te tonen als men zich wil vestigen als slager-groothandelaar, textielreiniger-verver, pedicurespecialist, massagespecialist of tandtechnicus in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Bovendien is er geen vergunning meer vereist om rondreizende of kermisactiviteiten uit te oefenen op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, behalve voor rondreizende activiteiten uitgevoerd bij de consument thuis. Men moet wel over bepaalde documenten beschikken om een kermisactiviteit of een rondreizende kermisgastronomieactiviteit uit te oefenen, en die verstrekken aan de betrokken gemeente.

Ook gelden bepaalde voorwaarden bij de toegang tot het beroep als ondernemer nog steeds: de inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen blijft verplicht, en de beroepsbekwaamheid moet worden gevalideerd voor de andere gereguleerde sectoren. 

Lees hier meer.