Beleidsnieuws

Hervorming GECO’s in de non-profit

BP

Er zal een kadaster van de werknemers in de non-profitsector gerealiseerd worden door de COCOF, en niet door Actiris, stelt minister Bernard Clerfayt (DéFI) in de commissie voor Economische zaken en Tewerkstelling van het Brussels Parlement.

Het is parlementslid Farida Tahar (Ecolo) die de minister ondervroeg over de hervorming van de GECO’s (gesubsidieerde contractuelen). Eerst werd het GECO-systeem in de gewestelijke en gemeentelijke administraties hervormd, nu is het de beurt aan de GECO's in de non-profit. Het kadaster, dat nodig is voor deze derde fase, is een vrij complexe aangelegenheid omdat veel vzw’s in Brussel die beroep doen op GECO’s, afhangen van verschillende overheden (VGC, COCOF, Brussels Gewest, ... ). 

Daarom besliste de Brusselse regering op 14 maart om bij Brupartners een overlegforum te creëren met de non-profitsector. Dat forum zal de resultaten van het toekomstige kadaster interpreteren, en een hervorming van de financiering van de GECO’s voorstellen. 

De minister onderlijnde hierbij nog eens het belang van de Activa-premie. Die premie is bedoeld voor werkgevers in de privésector, inbegrepen in de non-profit. Ze laat toe werkzoekenden aan te werven die ver verwijderd zijn van de arbeidsmarkt, en speelt dan ook een belangrijke rol naast de GECO-contracten.

Lees hier de volledige vraag en antwoord.