Beleidsnieuws

Actiris, VDAB Brussel en de Brusselse werkzoekenden

Zal VDAB Brussel de Nederlandstalige werkzoekenden begeleiden naar werk en Actiris de Franstalige? Dit vroeg Bruno De Lille (Groen) zich deze week af in de commissie Werk van het Brusselse parlement. Neen, zo antwoorde Brussels minister voor Werk Didier Gosuin (Défi). Actiris blijft de toegangspoort voor àlle Brusselse werkzoekenden. Wel kunnen Brusselse werkzoekenden kiezen voor een Nederlandstalig inschakelingstraject bij VDAB Brussel. 

In het beheerscontract van Actiris (2013-2017) werd reeds opgenomen dat er een versterkte samenwerking zou komen met VDAB Brussel. VDAB Brussel kreeg met het 1 juli-akkoord het mandaat van Actiris om in eerste instantie Brusselse werkzoekenden die een beroepsopleiding volgen bij VDAB, of één van haar partners, te bemiddelen naar werk. In tweede instantie kunnen ook Brusselse werkzoekenden die een Nederlandstalig beroepsproject beoogen zich laten begeleiden naar werk in Vlaanderen door VDAB Brussel. Deze samenwerking dient dus niet enkel om de competenties en taalvaardigheid van de Brusselse werkzoekenden te verhogen, maar ook om de interregionale mobiliteit van deze werkzoekenden te bevorderen.

Concreet stuurt Actiris Brusselse werkzoekenden die graag begeleid willen door naar VDAB Brussel. VDAB Brussel bepaalt dan het beroepsproject en het Nederlandstalige beroepsinschakelingstraject van de werkzoekenden. Actiris en VDAB Brussel blijven in contact met elkaar en VDAB Brussel geeft de informatie door aan Actiris die ze nodig heeft voor haar controle opdracht.

Belangrijk in deze samenwerking is dat de keuze van de werkzoekende om zich te laten begeleiden door VDAB, een vrijwillige keuze is. Actiris blijft altijd op de hoogte van het traject van de werkzoekende en bij het einde van de bemiddeling gaat het dossier van de werkzoekende terug naar Actiris.