Beleidsnieuws

Uitsluiting uit de werkloosheid

In de Commissie voor de Economische Zaken en de Tewerkstelling van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement vond op 8 februari 2018 na interpellaties van Hannelore Goeman (sp.a) en Hamza Fassi-Fihri (CdH)  een uitgebreide discussie plaats betreffende de studie van de UCL over de uitsluiting uit de werkloosheid.

De bevindingen van deze studie, die er kwam op vraag van minister Didier Gosuin (DéFI) werden in de Commissie al voorgesteld op 11 januari 2018 (zie Tracé Brussel Nieuws).

De studie, gebaseerd op interviews met uitgeslotenen, concludeerde onder andere dat uitsluiting uit de werkloosheid mensen niet aanspoort om actief op zoek te gaan naar werk. De aanbevelingen van de onderzoekers gaan van minder standaardisering en een breder activeringsbeleid, tot meer psychosociale begeleiding en een betere begeleiding bij de overgang naar het OCMW na de uitsluiting. Goeman en Fassi-Fihri stelden zich de vraag welke maatregelen zullen genomen worden naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek. 

Tijdens het debat werden nog heel wat aanvullende vragen geformuleerd. Zo informeerde Cathérine Moureaux (PS) naar de resultaten van een Franse begeleidingsmethodiek van kwestbare werkzoekenden, de zogenaamde Intervention sur les offres et les demandes (IOD), die momenteel wordt getoetst in een proefproject in Vorst. 

Cieltje Van Achter (N-VA) reageerde op haar beurt met de verwijzing naar een studie van de RVA uit juni 2017, die stelt dat beperkingen van inschakelingsuitkeringen wel degelijk een positief effect hebben op de tewerkstellingskansen in het Brussels hoofdstedelijk gewest.

Minister Gosuin benadrukte herhaaldelijk dat uitsluiting een door de federale regering ingevoerde maatregel is. Hij bestelde de kwalitatieve studie van de UCL om een tegenwicht te bieden aan de louter cijfermatige analyses van de RVA en een diepgaander inzicht te verwerven in de onderliggende motivaties van werkwoekenden. Hij stelde ook dat de uitsluiting uit de werkloosheid in het Brussels hoofdstedelijk gewest tot een minimum is herleid. Wie toch een beroep moet doen op het OCMW (bijvoorbeeld doordat het recht op een inschakelingsuitkering is verlopen) en in staat is te werken, dient zich wel bij Actiris als werkzoekende in te schrijven. Er worden daarom campagnes gevoerd om jongeren aan te zetten zich in te schrijven bij Actiris. Daarnaast worden uiteenlopende initiatieven genomen om uitgeslotenen te activeren en zal gestreefd worden naar uitgebreidere individuele begeleiding en bredere beoordelingscriteria van de dossiers. Het IOD-project is een voorbeeld van een dergelijke aanpak en zal na positieve evaluatie uitgebreid worden. 

De volledige discussie vindt u hier (pp. 2-17).