Publicaties en analyse

Wat werkt voor wie en waarom?

Vlaamse minister van Werk Phillippe Muyters (N-VA) heeft het onderzoeksrapport Kritische succesfactoren in het activeringsbeleid naar mensen met een buitenlandse herkomst (HIVA) vrijgegeven.

Het onderzoek van HIVA ging op zoek naar de meest effectieve maatregelen met betrekking tot de arbeidsmarktintegratie van personen van buitenlandse herkomst en focuste op verschillen naar effectiviteit al naargelang het profiel. Met andere woorden: wat werkt voor wie en waarom? De steekproef - gebaseerd op cijfers van de VDAB en Kruispuntbank Sociale Zekerheid - bestond uit 243.915 werkzoekenden waarvan iets meer dan 140.000 werkzoekenden met buitenlandse herkomst. 

Het onderzoek toont aan dat er een duidelijk verschil is in uitstroompercentages tussen personen van buitenlandse herkomst en Belgen waarbij het uitstroompercentage hoger ligt bij Belgische werkzoekenden. Ook wordt vastgesteld dat het volgen van een VDAB-traject de kans op werken verhoogt voor elke herkomstgroep. Algemeen genomen komt een IBO als meest effectief naar voor, maar voor nieuwkomers springt in het bijzonder de effectiviteit van een beroepsopleiding in het oog. Ruim vier op de tien werkzoekenden onderneemt geen enkele actie. Een kwart van de werkzoekenden volgt een begeleidingstraject maar stroomt erna niet verder door. Iets minder dan 1 op 3 neemt deel aan een opleiding en/of een stage. 

Het volledige onderzoeksrapport kan je hier vinden.