Beleidsnieuws

Vestigingswetgeving herzien!

De Vlaamse Regering besloot op 17 maart 2017 om de huidige vestigingswetgeving af te schaffen. Deze wet houdt in dat bepaalde beroepen enkel uitgeoefend mogen worden wanneer er een bewijs wordt geleverd van beroepsbekwaamheid en een attest van bedrijfsbeheer kan worden voorgelegd. De wet gaat in tegen de Europese regelgeving dat elke Europeaan op gelijke basis een onderneming moet kunnen starten in elke lidstaat. 

Sinds de zesde Staatshervorming werd Vlaanderen bevoegd voor deze regelgeving. Vlaams Minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) kaartte deze materie dan ook aan bij de verschillende sectorfederaties. Een ondernemer zou niet mogen gehinderd worden door allerlei drempels, zo wordt gesteld. Het garanderen van de kwaliteit van de dienstverlening kan via andere wegen dan de vestigingswetgeving.

De wetgeving wordt nu reeds herzien voor tal van beroepen, zoals bijvoorbeeld fietsenmaker en garagist. De regeling zal vanaf begin januari 2018 in werking treden. De volledige lijst van beroepen kan u hier raadplegen.
Uit ondernemershoek zijn de echo’s positief. UNIZO formuleerde een advies waarin duidelijk is dat de vestigingswetgeving in zijn huidige vorm niet houdbaar is maar geeft hierbij enige nuancering.

Bekijk de Visienota van Vlaams Minister van Werk en Economie Philippe Muyters.   
Bekijk het advies van UNIZO