Beleidsnieuws

Uitstel hervorming secundair onderwijs?

Het dossier over de hervorming van het secundair onderwijs lijkt te verzanden. Na GO! en OVSG heeft ook Katholiek Onderwijs Vlaanderen de start van de hervorming in twijfel getrokken. De raad van bestuur van die laatste dringt er in haar mededeling van donderdag 19 oktober op aan de modernisering van het secundair onderwijs op 1 september 2019 te laten starten.

Minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft een plan op tafel liggen om het secundair onderwijs te hervormen. Die hervorming zou op 1 september 2018 moeten ingaan. De SERV (de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) gaf onlangs nog een advies over die hervorming maar het was vooral de VLOR (Vlaamse Onderwijsraad) die in een advies aan de minister op 3 oktober stelde dat de ingangsdatum van 1 september 2018 niet haalbaar is. Uit het advies: Bovendien is het voor scholen om vele redenen niet realiseerbaar om zich op de korte tijdspanne voor te bereiden op de start op 1 september 2018.

Minister Crevits begrijpt de bezorgdheid van de onderwijsverstrekkers en zal hen eind van deze maand nog uitnodigen om over de startdatum te praten. Ze blijft erbij dat de hervorming geleidelijk zal ingevoerd worden en dat sommige schoolteams zich al aan het voorbereiden zijn. Voka stelt in een mededeling dat uitstel van de hervorming geen optie is. Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka zegt dat deze hervorming nodig is om ons onderwijs performant te houden en er dus beslissingen moeten worden genomen. Maertens vreest ook dat van uitstel afstel komt.

In onder meer de Gazet van Antwerpen van 20 oktober 2017 verklaart minister Crevits dat voor haar 1 september 2018 het ideale scneario is maar dat ze alle onderwijsverstrekkers gaat uitnodigen om naar hun zorgen te luisteren. Daarmee zet ze de deur op een kier om de hervormingen uit te stellen.