Tewerkstelling van erkende vluchtelingen

In de Commissie van Economische zaken en Tewerkstelling van het Brussels Parlement van 11 mei stelden Hannelore Goeman (sp.a) en Bruno De Lille (Groen) vragen aan Brussels minister van Tewerkstelling Didier Gosuin (DéFi) rond de integratie en tewerkstelling van vluchtelingen. Heeft Actiris een specifieke aanpak voor het activeren van vluchtelingen? Hoeveel vluchtelingen schreven zich in bij Actiris en in welke sectoren komen zij terecht? Ziet minister Gosuin mogelijkheden voor een nieuwe aanpak die gebaseerd is op een snelle beoordeling van competenties en minder op diploma's, en die gericht is op maatwerk?

Minister Gosuin geeft verschillende zaken aan: 31,1 % van de niet-werkende werkzoekenden met een vluchtelingenstatuut die in 2015 en 2016 bij Actiris waren ingeschreven, oefenden een beroepsactiviteit van minstens 1 maand uit. In 2016 startte Actiris met een specifieke dienstverlening voor nieuwkomers maar dit aanbod werd na 8 maanden stopgezet omdat het weinig resultaten opleverde, zo bijvoorbeeld was er een lage deelname van werkzoekende vluchtelingen aan collectieve infosessies. Andere samenwerkingsprojecten rond ‘nieuwkomers’ kenden een actievere deelname. 

Zo bijvoorbeeld het project @level2work, een initiatief van ESF Vlaanderen, dat zich richt tot hoogopgeleide nieuwkomers. Actiris coördineert de Brusselse proeftuin van dit project in samenwerking met het Agentschap Integratie en Inburgering, Tracé Brussel, VDAB Brussel en werkgevers uit de zorg- en IT sector. Dergelijke initiatieven zijn interessante werkvormen, zo stelt De Lille, maar gezien het hoge aantal nieuwkomers en vluchtelingen, geen eenvoudige opdracht om iedereen aan het werk te krijgen.

Lees het volledige verslag (vanaf p. 6)