Beleidsnieuws

Meer kansen door samenwerking tussen zorg en werk

Op 13 oktober 2017 hechtte de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over de werk- en zorgtrajecten wat betreft de activeringstrajecten en arbeidsmatige activiteiten. Het decreet werk- en zorgtrajecten werd reeds goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 23 april 2014 maar er werd gestreefd naar een gefaseerde uitvoering van het decreet vanaf 2018. 

Die werk- en zorgtrajecten vormen een antwoord op de vaststelling dat mensen met medische, mentale, psychische of sociale problemen het vaak ook moeilijk op de arbeidsmarkt hebben en dat er vanuit verschillende beleidsdomeinen wel de nodige instrumenten bestaan maar dat er vaak naast elkaar wordt gewerkt. Voortaan is er een nauwe samenwerking tussen werk en zorg om iemands werk- en zorgproblemen gelijktijdig aan te pakken.

Via het geïntegreerd breed onthaal (GBO) zullen mensen waarbij betaald werk- op de reguliere arbeidsmarkt of in de sociale economie- omwille van een dermate grote werk- en zorgproblematiek niet meer mogelijk is, hun weg vinden naar een plek in de zorg of naar de arbeidsmatige activiteiten (AMA). Dat zijn vrijwillige, onbetaalde activiteiten onder begeleiding én in combinatie met zorg bij werkposten zoals bijvoorbeeld activiteiten bij buurtcentra.

Cijfers van de Ronde Tafel arbeidszorg tonen aan dat in 2016 ongeveer 6923 personen arbeidsmatige activiteiten uitvoerden in Vlaanderen en Brussel. Een groot deel van die groep was actief binnen arbeidszorginitiatieven op werkvloeren van sociale werkplaatsen of binnen samenwerkingsverbanden arbeidszorg die in de sociale economie actief zijn, zo wordt aangegeven in de nota van Liesbeth Homans (N-VA), Philippe Muyters (N-VA) en Jo Vandeurzen (CD&V) aan de Vlaamse Regering.

Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SERV, van de SAR WGG en daarna van de Raad van State.