Nieuws uit de sector

Kennis Nederlands niet langer barrière bij screening

Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag zetten Vlaams Minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) en Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB, een nieuwe technische taalarme screening in de kijker voor anderstalige werkzoekenden met een migratieachtergrond. Deze taalarme screening kadert in het bredere actieplan van VDAB 'Integratie door werk', dat anderstalige werkzoekende met een migratieachtergrond sneller en op maat aan het werk wil helpen. De lineaire trajecten, die vaak lang duren omdat werkzoekenden eerst de taal aanleren en pas daarna op zoek gaan naar werk, worden hiermee doorbroken. 

Dankzij de taalarme technische screening kunnen de talenten en competenties van anderstalige werkzoekenden met een migratieachtergrond in een vroeger stadium herkend worden. Hierdoor kunnen ze sneller aan de slag en is taal niet langer een barrière maar een competentie die men op de werk- en opleidingsvloer verder kan aanleren via verschillende instrumenten binnen het werkplekleren, zoals bijvoorbeeld de IBO-taal.

Met het actieplan ‘Integratie door werk’ zet VDAB in op 4 soorten trajecten waarbinnen er verder gedifferentieerd kan worden: de snelle bemiddeling en het geïntegreerd traject, waarbij de kennis van het Nederlands geen voorwaarde is maar aanzien wordt als een competentie waaraan gewerkt kan worden. En het gecombineerd en het lineair traject, waarbij kennis van het Nederlands doorgaans wel een vereiste is.

Voor de uitvoering van het actieplan werkt VDAB met partnerschappen. Ook het AMIF-project @level2work, waarvan VDAB en Actiris in Brussel de trekkers zijn, wordt vermeld. Meer op atlevel2work.be.

EU-Skills Profile Tool

Eveneens op Wereldvluchtelingendag, lanceerde de Europese Commissie de nieuwe EU-Skills Profile Tool, een IT-instrument waarmee niet-EU-burgers hun vaardigheden en werkervaringen beter kunnen benutten. Door hun profiel te laten matchen met jobaanbiedingen, streeft de Skills Profile Tool ernaar om migranten beter naar werk toe te leiden. Het geeft niet alleen een overzicht van de huidige vaardigheden van de kandidaat, het detecteert ook lacunes op vlak van opleiding of ervaring.

Voor de lancering van deze nieuwe tool koos Europees commissaris voor Werk, Marianne Thyssen, het opvangcentrum Klein Kasteeltje (Brussel). Medewerkers en bewoners van het Klein Kasteeltje toonden live hoe zij de tool gebruiken.