Beleidsnieuws

Jongerenwerkloosheid in Brussel

In juli 2017 stond in een persbericht van Actiris te lezen dat het aantal jonge werklozen in het Brussels gewest gedaald was tot 8.184 jongerenCieltje van Achter (N-VA) vroeg op 15 november in het Brussels parlement verduidelijking rond dat cijfer en de uitstroomresultaten van de jonge werkzoekenden.

Brussels minister van Tewerkstelling Didier Gosuin (DéFi) lichtte toe dat het de ‘niet-werkende werkzoekenden’ (NWWZ) gedomicilieerd in het Brussels gewest en ingeschreven bij Actiris betreft. Die groep omvat de werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag (WZUA's), jongeren na studies en andere NWWZ (personen ingeschreven bij Actiris die geen uitkering krijgen noch in beroepsinschakelingstijd zitten).

Alle jonge NWWZ’s van 15 tot 24 jaar zijn per definitie NEET, zowel de ingeschrevenen in de werkloosheid als hen in de inactiviteit buiten studies. Jongeren die een beroepsopleiding starten of een stage volgen worden niet geteld als NWWZ. Het aandeel NEET’s in het Brussels gewest bedroeg in 2016 15,2 % van de 15-24 jarigen, wat geschat neerkomt op 21.156 jongeren. De helft is inactief en van de begunstigden van een leefloon hebben er 4.576 een statuut als student.

Wat betreft de resultaten zijn volledig gevalideerde cijfers nog niet beschikbaar. Het objectief in 2017 voor de doorverwijzing van Actiris naar VDAB (financiering via bestelprocedure/ mandatering) bedraagt minstens 700 werkzoekenden waarvan 40% jongeren. 41 jongeren hebben in 2015-2016  een VDAB-traject inclusief een Nederlandstalige kwalificerende beroepsopleiding gevolgd, waarvan 29 met een positief tewerkstellingsresultaat (71% tewerkstelling). Dit kan deels verklaard worden door het profiel van de werkzoekenden: 96% had nog géén of weinig kennis Nederlands en startte eerst een taalbad of taallessen.

De vraag en het antwoord kan u hier raadplegen (vanaf blz 82).