Nieuws uit de sector

Job on Wheels in versnelling voor Duaal Leren

De autosector (Job on Wheels) heeft, onder leiding van Educam, in de loop van 2015 een onderzoek uitgevoerd om pistes en maatregelen te identificeren om van duaal leren in de autosector een positieve keuze te maken voor leerlingen. Een kwalitatieve leerweg die jongeren beter voorbereid op het werken in de garage- of de koetswerksector. Op 19 januari 2016 werd deze studie bekendgemaakt op het autosalon.

Een van de meest opvallende bevindingen van de studie is dat drie vierde van de bedrijven uit de autosector geen jongeren in dienst hebben die een opleiding volgen in het Deeltijds beroepssecundair onderwijs (DBSO) of in de leertijd. Uit bevraging van de oorzaken hiervan, bleek dat het veeleer een probleem is van niet willen dan van niet kunnen. Het aanbod aan werkplekken is cruciaal om duaal leren mogelijk te maken in België.  De studie formuleert verder ook het belang van het werken aan het imago van het deeltijds stelsel, dat veel vaker een positieve keuze zou moeten zijn dan een resultaat van het befaamde ‘watervaleffect’ in het onderwijs.

Brussels minister van Werk Didier Gosuin (Défi), die eveneens bevoegd is voor de Franstalige beroepsopleidingen in de Brusselse regio, reageerde hier deze week op door enkele Brusselse maatregelen in de verf te zetten om het systeem van alternerend leren te stimuleren. Hij verwijst naar de centralisatie van de coördinatie van alternerend leren in het Franstalig onderwijs in België onder OFFA, ‘Office Francophone de la Formation en Alternance. Verder spant de minister zich ook in om de dialoog met werkgevers te openen met betrekking tot de nood aan kwalitatieve leerplekken.

De volledige studie van Educam “Duaal Leren, Kansen zoeken in een nieuwe realiteit” kan je downloaden via de website van EDUCAM

www.jobonwheels.be