Publicaties en analyse

Jaarverslag RVA 2016

Op 16 maart 2017 werd het jaarverslag van RVA van het jaar 2016 voorgesteld aan de pers. In het jaarverslag komen de belangrijkste ontwikkelingen en realisaties van de RVA van het voorbije jaar aan bod.

Voor 2016 vallen een aantal zaken op. Zo is de vergoede werkloosheid, zowel de volledige als de tijdelijke werkloosheid , afgenomen. Het totaal aantal uitkeringsgerechtigde volledig werklozen, werkzoekenden en niet-werkzoekenden is gedaald met 6,7 %, wat neerkomt op 38.521 personen gemiddeld per jaar. Over de laatste 2 jaar bedraagt de daling 100.980 personen gemiddeld per jaar.

Die evolutie kan worden verklaard door 3 factoren: een matige groei van werkgelegenheid, een demografisch effect (de beroepsbevolking is minder gestegen en er zijn meer pensioneringen) en meerdere hervormingen, zoals  bijvoorbeeld het einde van het recht op inschakelingsuitkeringen.

Ook de tijdelijke werkloosheid daalde met 6,6% van het aantal dagen in 2016. De tijdelijke werkloosheid door werkgebrek omwille van economische oorzaken daalde tot 11,4%.

Het jaarverslag bestaat uit 2 delen en kan u via de website van RVA raadplegen.