Publicaties en analyse

Jaarboek armoede en sociale uitsluiting

Op 6 december 2017 werd aan de Universiteit Antwerpen tijdens een colloquium het Jaarboek Armoede en Sociale uitsluiting voorgesteld. De editie van dit jaar focust op armoedebestrijding op lokaal niveau. De aanleiding hiervoor is het Nieuw decreet Lokaal Sociaal Beleid, waarvan het voorontwerp in februari 2017 door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd. Het lokaal sociaal beleid is het geheel van acties door OCMW, gemeente en andere actoren om alle inwoners van een gemeente toegang te geven tot de sociale grondrechten. De sociale grondrechten omvatten onder andere het recht op arbeid, onderwijs en sociale bijstand.

In het boek is een hoofdstuk gewijd aan het Brussels lokaal sociaal beleid, en meer specifiek de rol die etnisch-culturele zelforganisaties daarin kunnen spelen. Zelforganisaties zijn dynamischer dan formele sociale instellingen: ze passen zich sneller aan aan de steeds veranderende sociale realiteit en kenmerken zich door burgerinitiatieven en sociale innovatie. Hierdoor kunnen zij een rol spelen in de vermaatschappelijking van de zorg. Tegelijk moet opgepast worden, dat de zelforganisaties, die vaak kampen met een gebrek aan middelen en betaald personeel, niet overbevraagd worden.

Na de voorstelling van de inhoud van het jaarboek, volgde een uiteenzetting over decentralisatie in het Nederlandse sociaal beleid en een politiek kopstukkendebat. Het debat werd opgesplitst rond twee thema’s: ten eerste kwam de rol van subsidiering voor de lokale bestuurskracht aan bod en ten tweede de vermarkting van zorg. Tijdens het eerste deel van het debat werd onder andere ingegaan op de criteria die de toekenning van een leefloon bepalen. In aanloop naar het colloquium verschenen hierover enkele opiniestukken, bijvoorbeeld op de website van de VVSG.

Het colloquium werd afgesloten met een slotbeschouwing door een kabinetsmedewerker van Vlaams Minister van Welzijn, Gezondheidszorg en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V).

Het volledige jaarboek kan hier gratis worden gedownload.