Beleidsnieuws

Deeleconomie met respect voor haar economische en sociale omgeving

De Brusselse Kamer van de Middenstand (KMI) bracht op 17 mei 2017 op eigen initiatief een unaniem advies uit aan de Brusselse regering waarin ze 'een doordachte regelgeving voor de deeleconomie' vraagt.

Voor dit advies vertrok de KMI van enkele vragen. Vormt de deeleconomie een kans of een bedreiging voor de Brusselse kmo’s?  Hoe kan deeleconomie vorm krijgen met respect voor haar economische en sociale omgeving? Wat zal de impact zijn op het creëren van welvaart in Brussel? Een studie van Idea Consult gaf mee de basis voor het advies.

In grote lijnen wil de KMI dat “onze samenleving kan meegenieten van de winst van de deeleconomie” en “de nadelen en risico’s” zoveel mogelijk beperken.  Ze adviseert de Brusselse regering dan ook om erkenning en regulering voor deeleconomie te organiseren. Ze stelt vijf aspecten voor die kunnen nagegaan worden: wordt er winst beoogd, wat wordt er precies gedeeld (een dienst, een goed), de frequentie van het delen, het soort platform (al of niet met tussenpersoon) en de aard van de deelnemende partijen (bedrijven of privé-personen)

Minister Gosuin volgt de redenering van de KMI. In de projectoproep "Steun voor vernieuwende sociale ondernemingen" die hij recent lanceerde, is één van de 5 thema’s de Brusselse deeleconomie. Daarin wil men digitale deelplatformen ondersteunen die een meerwaarde bieden op lokaal vlak. Denkt uw organisatie in aanmerking te komen? Dien dan zeker een project in.

Meer informatie?

Lees het Initiatiefadvies van de KMI, het persbericht, de PowerPoint-presentatie van het Colloquium en de studie van IDEA-consult

esr.irisnet.be