Beleidsnieuws

De ervaringen met de uitsluiting uit de werkloosheid

In de Commissie voor Economische Zaken en Tewerkstelling van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement werd op 11 januari 2018 de studie De Ervaringen met Uitsluiting uit de Werkloosheid voorgesteld. 

De studie, die werd uitgevoerd door onderzoekers van de UCL en het CSO-Parijs, gaat uit van uitsluiting uit de werkloosheid als een cruciaal keerpunt in de levensloop van werklozen. Om een beter inzicht te krijgen in de complexe dynamiek die deze verandering teweeg brengt bij individuen, werden 55 getuigenissen van Brusselaars verzameld. 

De biografische gesprekken clusteren rond een drietal onderwerpen: beleving van de uitsluiting uit de werkloosheid, ervaringen met de gevolgen inzake statuut en de houding van uitgeslotenen ten opzichte van arbeid. 

Bij wijze van conclusie formuleren de onderzoekers enkele beleidsaanbevelingen. Inspanningen in de zoektocht naar werk dienen bijvoorbeeld breder gedefineerd te worden, er moet meer oog zijn voor heterogeniteit in levensomstandighden en het trajectmatig werken moet nog worden uitgebreid. 

De studie is hier integraal beschikbaar. Binnenkort wordt ook het verslag van de bespreking in de Commissie verwacht.