Beleidsnieuws

Controle op werklozen via het internet

Via een schriftelijke vraag informeerde Isabelle Emmery (PS) in het Brussels Parlement naar de maatregelen die Actiris treft om de digitale kennis van werkzoekenden bij te spijkeren. Ze doet dat naar aanleiding van een aankondiging van VDAB die werkzoekenden wil controleren aan de hand van hun activiteit op de VDAB-jobsite. 

Personen die geen computer of internet hebben, of er niet mee overweg kunnen, worden op die manier benadeeld volgens parlementslid Emmery. Bovendien is digitale kennis vaak een vereiste om werk te vinden.

In zijn antwoord wijst minister Didier Gosuin erop dat Actiris begeleiders voorziet in hun kantoren om de werkzoekenden te helpen de digitale weg te bewandelen en hen computervaardigheden, zoals het versturen van kandidaatstelling met bijlagen in een e-mail, aan te leren.

Daarnaast worden – voor wie zelfstandig met de pc aan de slag kan – specifieke leermodules aangeboden door de dienst Begeleiding Actief Zoeken naar Werk. Doelgroepen die niet zelf met een computer kunnen werken worden ondersteund door de dienst Sociale Consultatie.

Actiris ondersteunt ook lokale projecten gericht op het dichten van de digitale kloof, zoals Web search for jobs@Molenbeek en Work Connect, beide gefocust om werkzoekenden zelfstandiger te maken in hun digitale zoektocht naar werk. 

De vraag en het antwoord kan u hier raadplegen (vanaf blz 103).