Beleidsnieuws

Brussel voert als eerste praktijktesten tegen discriminatie in

Tijdens de plenaire vergadering van het Brussels Parlement van vrijdag 13 oktober 2017 werd de strijd tegen discriminatie op de Brusselse arbeidsmarkt besproken, meer specifiek de praktijktesten. Met 61 stemmen voor (meerderheid, groenen en PVDA) werd de ordonnantie inzake het bestrijden van discriminatie op het vlak van tewerkstelling in het Brussels Hoofdstedelijk Geweest aanvaard en daarmee gaat het Brussels gewest als eerste praktijktesten toepassen.

Bruno De Lille (Groen) benadrukt dat Brussel hiermee aan België en Europa laat zien hoe zij daadkrachtig discriminatie willen aanpakken.  De CD&V reageerde verheugd en sp.a sprak zelfs van een historisch moment. De N-VA vreest echter dat praktijktesten geen mentaliteitswijziging zullen teweeg brengen en Open VLD wijst dan weer op het belang van evaluatie. Marion Lemesre (MR) vindt dat de Brusselse meerderheid een individualistische houding aanneemt: de Federale Regering werkt immers eenzelfde systeem uit met een toepasbaarheid op heel België en het nemen van maatregelen die enkel in Brussel gelden, zorgt voor verwarring.

UNIA reageerde via een artikel alvast zeer tevreden te zijn dat de Brusselse ordonnantie twee tests mogelijk maakt: praktijktesten en mystery calls. Het Minderhedenforum is al langer voorstander van praktijktesten. Het Minderhedenforum reageerde op 19 oktober op de dienstenchequebedrijven die zelf mystery calls willen uitvoeren. Ze bemerken dat een sector die alleen inzet op praktijktesten een te eenzijdige aanpak is en dat de overheid hierin de regelgeving moet voorzien. Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) wijst erop dat het actieplan tegen discriminatie, waar mystery calls deel van uitmaken, eind dit jaar nog in voege treedt. 

Het volledige debat van de plenaire vergadering van het Brussels Parlement van 13 oktober rond het ontwerp van ordonnantie ter bestrijding van discriminatie kan u hier lezen van bladzijde 9 tot 53.