Beleidsnieuws

Alternerende master

Brusselse minister van Economie en Tewerkstelling Didier Gosuin (DéFi) kondigt de lancering aan van een alternerende master in Beheersinformatica, georganiseerd in samenwerking met ICHEC Brussels Management School, ECAM Brussels Engineering School en met de steun van het Gewest en Agoria. 

Dat deed hij tijdens een bezoek op 22 en 23 juni in Zwitserland aan de good practices van alternerend leren, aan de zijde van Koning Filip en een volledige delegatie uit het alternerend onderwijs- en opleidingsaanbod. In Zwitserland volgen 2 op 3 jongeren alternerend onderwijs, ook in het hoger onderwijs. Welk traject een jongere ook aflegt, hij krijgt, dankzij de bestaande overstapmogelijkheden, toegang tot alle mogelijkheden die het hoger onderwijs biedt. Dat is inspirerend, wetende dat 82% van de werkzoekenden uit het stelsel van het alternerend leren, binnen het jaar een job vindt (bron: Actiris).

Via de goedkeuring van het Plan Opleiding 2020 trof Didier Gosuin maatregelen om het alternerend leren te stimuleren zoals het ontwikkelen van de uitrusting van opleidingscentra, premies voor het mentorship en innoverende pedagogische projectoproepen. Nu is er de alternerende master, gericht op toekomstige businessanalisten waarvoor een chronisch gebrek aan arbeidskrachten is. Deze maakt deel uit van het NextTech-plan, de belangrijkste strategie ter ondersteuning van het digitale ondernemerschap voor Brussel. 

Meer over de Alternerende master op de website van ICHEC.