Beleidsnieuws

Advies VLOR over voorontwerp decreet duaal leren

Op 12 oktober 2017 publiceerde VLOR (Vlaamse Onderwijsraad) haar advies over het voorontwerp van decreet duaal leren dat op 15 september 2017 werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering. De overheid wil duaal leren decretaal verankeren zodat er kan gestart worden vanaf 1 september 2018. De VLOR formuleerde hierbij enkele bedenkingen in haar advies. 

Verlenging tijdelijk project ‘Schoolbank op de Werkplek’

Volgens de VLOR is de timing om de starten met duaal leren op 1 september 2018 onhaalbaar. Aangezien er momenteel nog geen evaluaties van het tijdelijk project schoolbank op de werkplek voorhanden zijn, is een verlenging en uitbreiding van dat project voor hen noodzakelijk.

Volwaardige leerweg

De VLOR is voorstander van duaal leren als een volwaardige onderwijsleerweg die leidt tot gelijkwaardige kwalificaties als de niet-duale leerweg. Zo pleiten ze ervoor om het sokkelstatuut van de Overeenkomst Alternerende Opleiding (OAO) achter te laten en te opteren voor een vergoeding die afhankelijk is van het aantal uren op de werkplek. De VLOR is tevens voorstander van een vakantieregeling volgens het voltijds onderwijs voor de leerlingen in duale opleidingen.

Duidelijkheid over aanloopfase

Ze vinden het positief dat de aanloopfase deel uitmaakt van duaal leren. Om die uit te bouwen tot een echte opstap naar duaal leren, moeten er nog heel wat elementen opgehelderd worden zoals een operationalisering van arbeidsrijpheid en het organisatiemodel. Daarom pleit de raad voor een uitbreiding van het tijdelijk project naar de aanloopfase.

Kwetsbare leerlingen

Ze vrezen dat de kwetsbare leerlingen en het huidige publiek van deeltijds beroeps secundair onderwijs bij de huidige voorstellen uit de boot vallen.

Verder stellen zij zich vragen bij de afstemming van duaal leren op de modernisering van het secundair onderwijs en de rol van de provinciale overlegfora.

Het volledige advies is hier te vinden.