Beleidsnieuws

Actiris werkt even goed samen met VDAB

De laatste dagen was er in de Brusselse Vlaamse pers heel wat te doen rond de nieuwe ordonnantie van de Brusselse regering die een verregaande samenwerking tussen Actiris (arbeidsbemiddeling) en Bruxelles Formation (Franstalige beroepsopleidingen) toelaat. Er zou daarbij geen rekening gehouden zijn met de Nederlandstaligen. Ook de Raad van State is kritisch voor deze nieuwe ordonnantie. Zij vermoeden dat het gelijkheidsbeginsel mogelijk geschonden is.

Actiris sloot onlangs een akkoord met Bruxelles Formation voor nauwere samenwerking. Het samenwerkingsakkoord voert één gemeenschappelijk en uniek dossier in voor Actiris en Bruxelles Formation waardoor beide partijen naar dezelfde gegevens kijken en Actiris een beter zicht krijgt op de opleidingen die werkzoekenden al dan niet gevolgd hebben. Voor de VDAB bestaat zo een samenwerkingsakkoord nog niet inzake gezamenlijk dossierbeheer.

Kan VDAB dan geen akkoord sluiten met Actiris? Yves Bastaerts, de Nederlandstalige adjunct-directeur van Actiris, maakt zich sterk dat Actiris ook met VDAB een gezamenlijk dossierbeheer zal opzetten. Dat staat zo in het nieuwe beheerscontract van Actiris.

Intussen doet het Vlaams-Brussels werkveld (Tracé Brussel en VDAB-Brussel) er alles aan om het aanbod aan Nederlandstalige beroepsopleidingen zo goed mogelijk kenbaar te maken bij de Actirisconsulenten. Want al zijn er weinig Vlaamse werklozen in Brussel (2 à 3 procent), het opleidingsaanbod staat open voor iedereen.

Artikel brusselnieuws.be